Blog

Slim je spullen organiseren in huis

0
huis organiseren

Een huis waarin alles op z’n plek ligt, voelt rustiger aan. Je hoeft niet meer te zoeken naar opladers, afstandsbedieningen of kabels die altijd op mysterieuze wijze verdwijnen. Je bespaart tijd, voorkomt frustratie en maakt ruimte in je hoofd. En dat hoeft echt geen grote verbouwing te zijn. Met slimme trucjes en een beetje aandacht maak je van je huis een plek die wél voor je werkt.

Begin met minder

Voordat je ook maar iets gaat organiseren, moet je eerlijk zijn: gebruik je alles wat nu in je kast, lade of mandje ligt? Waarschijnlijk niet. Veel spullen liggen daar omdat je ooit dacht “handig voor later”. Maar later is zelden gekomen.

Pak een doos en loop een kamer binnen. Alles wat je de afgelopen drie maanden niet gebruikt hebt, gaat in die doos. Even niet nadenken, gewoon doen. Bewaar wat écht waarde heeft en geef de rest weg of breng het naar de kringloop. Minder spullen betekent minder organiseren. En dat is winst.

Denk in zones

In elke kamer zijn bepaalde functies of activiteiten. In de woonkamer kijk je tv, lees je, speel je misschien een bordspel. In de keuken kook je, ontbijt je of drink je koffie. Deel je ruimtes in zones in en geef alles een vaste plek binnen zo’n zone.

Leg bijvoorbeeld je afstandsbediening, opladers en favoriete leesboek bij elkaar in een mandje bij de bank. Zet een klein plankje in de keuken voor je theezakjes, suiker en koffiefilters. Zo hoef je niet telkens rond te lopen en weet je precies waar je iets kunt vinden.

Geef kabels een vaste plek

Kabels zijn vaak het begin van een rommelige sfeer. Ze liggen verspreid, raken in de knoop of verdwijnen op mysterieuze wijze. Zorg voor een vaste plek waar je je kabels opbergt. Denk aan een kleine ladeverdeler of een stevige organizer.

Investeer ook in kabels die je niet telkens hoeft te vervangen. Bijvoorbeeld een stevige usb kabel voor je oplader of een duurzame usb c kabel voor je laptop of tablet.

Heb je een thuisnetwerk of veel apparaten die via ethernet werken? Zorg dan ook voor een goede netwerkkabel en bewaar die netjes opgerold in een aparte mand of lade.

Gebruik opbergdozen en labels

Je hoeft echt geen label-freak te worden. Maar een klein labeltje op een doos of lade maakt het net even makkelijker. Vooral in lades of kastjes waar je niet dagelijks in kijkt.

Gebruik kleine dozen voor accessoires, kabels, batterijen of handleidingen. Grote dozen voor speelgoed, winterkleding of schoenen die je niet dagelijks draagt. Transparante dozen helpen je sneller zien wat erin zit, maar je kunt ook kiezen voor dichte dozen met duidelijke etiketten.

Zorg voor ritme

Organiseren is niet iets wat je één keer doet en dan afvinkt. Het is net als schoonmaken of boodschappen doen: je blijft ermee bezig. Maar als je het goed aanpakt, hoeft het geen last te zijn.

Plan bijvoorbeeld elke maand 30 minuten in om door je lades te gaan. Kijk wat je niet meer nodig hebt en leg dingen terug op hun plek. Zo voorkom je dat de chaos opnieuw begint. Een klein beetje onderhoud scheelt later veel werk.

Maak gebruik van loze ruimtes

Heb je ooit onder je bed gekeken hoeveel ruimte daar ongebruikt blijft? Of bovenop je keukenkastjes? Veel huizen hebben verborgen plekken waar je prima spullen kwijt kunt. Denk aan dozen onder je bed voor winterkleding. Of een rekje boven de deur voor handdoeken of schoonmaakmiddelen.

Gebruik verticale ruimte slim. Planken boven bureaus of deurtjes aan de binnenkant van kastdeuren geven je ineens veel meer opbergruimte zonder dat je moet inleveren op leefruimte.

Houd spullen in beweging

Sommige spullen lijken zich op te hopen. Post, pennen, bonnetjes, elastiekjes, paperclips. Ze hebben de neiging om zich te verzamelen op plekken waar je ze niet wil. Zorg daarom voor een plek waar ze even mogen “landen”. Bijvoorbeeld een klein mandje op een plank bij de deur.

Eens per week loop je dat mandje na. Wat hoort ergens anders? Wat mag weg? Zo blijven die spullen in beweging en stapelen ze zich niet op tot frustratie.

Minimaliseer in het zicht

Het oog wil ook wat. Hoe minder je ziet, hoe rustiger een kamer voelt. Probeer dus om oppervlakken zoals tafels, vensterbanken en het aanrecht zoveel mogelijk leeg te houden. Dat betekent niet dat je geen decoratie mag hebben, maar kies bewust.

Een plant, een geurkaars of een stapeltje mooie boeken is prima. Maar als daar ook nog post, sleutels, pennen en opladers liggen, wordt het al snel rommelig. Geef die kleine spullen een vaste, onzichtbare plek in een lade of kast.

Laat iedereen meedoen

Woon je niet alleen? Zorg dan dat iedereen weet waar dingen horen. Gebruik eenvoudige systemen die ook voor kinderen of huisgenoten logisch zijn. Als niemand weet waar de oplader ligt, eindig je alsnog in een zoektocht.

Je hoeft geen regeltjes op te hangen, maar maak het makkelijk. Zet een mand bij de deur voor sleutels. Een bakje voor losse muntjes. En een vaste plek waar je apparaten oplaadt. Hoe duidelijker het systeem, hoe groter de kans dat iedereen het gebruikt.

Doe het stap voor stap

Alles in één weekend aanpakken is vaak niet realistisch. En dat hoeft ook niet. Begin met één lade. Of één kastje. En vier elk klein resultaat. Want elke opgeruimde plek geeft je direct een goed gevoel.

Zo bouw je stukje bij beetje aan een huis waarin je rust en overzicht ervaart. Niet perfect misschien, maar wél functioneel. En dat is precies wat telt.

You might be interested in …