Blog

Het mysterie van de verborgen impact

0
De verborgen impact

Het is een intrigerend concept, de ‘verborgen impact’. Wat betekent het precies en waarom zou je erop moeten letten? De verborgen impact is eigenlijk de ecologische voetafdruk die we achterlaten zonder dat we het ons echt realiseren. Het zijn de dingen die buiten ons zicht gebeuren maar die toch een aanzienlijke impact hebben op onze planeet. Het omvat alles, van de grondstoffen die nodig zijn om een product te maken tot de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door het transport van dat product. Maar hoe kun je ooit aandacht besteden aan iets dat verborgen is? Gelukkig zijn er mensen als Babette Porcelijn die ons daarbij helpen.

Babette Porcelijn en ‘De verborgen impact’

Babette Porcelijn is een ontwerper, schrijver en spreker die haar carrière heeft gewijd aan het bewust maken van mensen over hun impact op de planeet. Ze heeft haar carrière toegewijd aan het belichten van een cruciale maar vaak over het hoofd geziene kwestie: de verborgen impact die onze dagelijkse activiteiten op het milieu hebben.

Haar boek ‘De verborgen impact‘ is een echte eyeopener. Daarin legt ze niet alleen uit wat de verborgen impact inhoudt, maar ook hoe het zich manifesteert in onze dagelijkse levens. Ze onderzoekt de verschillende manieren waarop onze acties, zelfs die we beschouwen als onschadelijk of zelfs milieuvriendelijk, de wereld om ons heen beïnvloeden. Haar boek is zo toegankelijk geschreven dat het de complexiteit van deze materie ontwarren voor een breed publiek, waardoor de lezer in enkele dagen een goed begrip van dit belangrijke concept kan krijgen.

Indirecte gevolgen

Een van de kernideeën van de ‘verborgen impact’ is dat het niet alleen gaat om de directe gevolgen van onze acties – zoals de CO2 die we uitstoten als we met de auto rijden – maar ook om de indirecte effecten. Denk aan de emissies en het waterverbruik die gepaard gaan met de productie van de auto en de brandstof die deze gebruikt, de ontbossing die nodig kan zijn om de grondstoffen voor deze producten te winnen, en de afvalproducten die ontstaan wanneer de auto aan het einde van zijn levensduur wordt weggegooid.

Verminder je eigen impact

Maar ‘De verborgen impact’ is meer dan een academische uiteenzetting van het probleem. Het is ook een actieplan voor het verminderen van onze eigen impact. Porcelijn onderstreept dat perfectie niet het doel is – in feite is de perfecte groene levensstijl waarschijnlijk onhaalbaar en kan het streven ernaar meer stress dan goed opleveren. In plaats daarvan pleit ze voor een bewustere benadering van onze keuzes, waarbij we ernaar streven om op een aantal belangrijke gebieden verbeteringen aan te brengen.

Het boek is een waardevol hulpmiddel om mensen te helpen de omvang van hun ecologische voetafdruk te begrijpen en concrete stappen te ondernemen om deze te verminderen. Van het kiezen voor lokaal geproduceerd en verpakkingsvrij voedsel, tot het verminderen van vliegreizen en het kiezen voor tweedehands of duurzame kleding – ‘De verborgen impact’ biedt praktische en realistische tips die iedereen kan implementeren.

Inspireren en motiveren

Het unieke van ‘De verborgen impact’ is dat het niet alleen inspireert, maar ook motiveert. Het maakt de lezers bewust van hun persoonlijke verantwoordelijkheid en macht om verandering teweeg te brengen, en biedt hen de tools om dat te doen. Met deze benadering nodigt Babette Porcelijn ons allemaal uit om deel te nemen aan de beweging om onze planeet te beschermen en een duurzamere toekomst te creëren.

Hoe kan ik mijn verborgen impact berekenen?

Als je eenmaal een idee hebt van wat de verborgen impact inhoudt, is de volgende stap om erachter te komen wat jouw persoonlijke verborgen impact is. Gelukkig heeft Babette Porcelijn een online tool ontwikkeld, Mijn Verborgen Impact, waarmee je dat kunt doen. Met deze tool kun je jouw impact top 10 in kaart brengen en plannen maken om te verduurzamen.

Het is echt eenvoudig te gebruiken. Je beantwoordt een reeks vragen over je levensstijl en gewoontes, en de tool berekent je impact op basis van je antwoorden. Maar het gaat verder dan dat. Het helpt je ook om actie te ondernemen door je suggesties te geven voor manieren waarop je je impact kunt verminderen. En het beste is dat je je eigen account kunt aanmaken, je actielijst kunt creëren, je eigen doelen kunt stellen en anderen kunt uitnodigen om mee te doen.

Duurzaam shoppen

Shop je graag of heb je gewoon spullen nodig, denk dan eens aan de verborgen impact en koop lokaal of tweedehands. Op flipvandyke.nl vind je veel tips hoe je duurzaam kan shoppen, maar vooral hoe duurzaam de bedrijven achter de producten zijn. Zo krijg je een goed beeld hoe duurzaam een product is en van welke bedrijven je graag koopt.

Waarom ‘De verborgen impact’ lezen?

‘De verborgen impact’ is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid en het verminderen van zijn of haar ecologische voetafdruk. Het gaat niet alleen in op de problemen, maar geeft ook praktische oplossingen en inspiratie om actie te ondernemen. Het boek is vlot geschreven, vol met nuttige informatie en weet je echt aan het denken te zetten.

Bovendien gaat ‘De verborgen impact’ niet alleen over individuele acties, maar ook over het grotere plaatje. Het toont aan dat we allemaal deel uitmaken van een groter systeem en dat onze keuzes en acties invloed hebben op dat systeem. Of het nu gaat om de keuze voor lokaal geproduceerde voeding, het verminderen van onze afvalproductie of het kiezen voor duurzaam vervoer, elke actie telt.

In ‘De verborgen impact’ legt Babette uit dat als we de grote dingen goed doen, we een beetje kunnen relaxen op de kleine dingen. We zien maar 1/5e van onze impact, 4/5e is verborgen. Dit boek geeft inzicht in die verborgen impact, het geeft verrassende inzichten en biedt houvast voor mensen die een positieve impact op de planeet willen hebben.

Safe the planet, read the book

‘De verborgen impact’ is een essentieel boek voor iedereen die een positieve impact wil hebben op de wereld. Het is een boek dat je aan het denken zet, je inspireert om actie te ondernemen en je de tools geeft om dat te doen. Dus als je geïnteresseerd bent in duurzaamheid, of als je gewoon op zoek bent naar manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen, dan is ‘De verborgen impact’ zeker een boek voor jou.

You might be interested in …